Het Bedrijf

Palinghandel Schilders in Mariekerke is een echt familiebedrijf. Al drie generaties lang zijn wij specialist in paling en inmiddels staan wij in voor 30 % van de palingverkoop in België.

Het bedrijf is opgericht door Leon Schilders in de jaren 30. Hij verkocht paling op de markt in Brussel. In 1954 nam zijn zoon Alex het van hem over en bouwde het eerste magazijntje in Mariekerke. Inmiddels is palinghandel Schilders uitgegroeid tot een bedrijf bestaand uit verschillende gebouwen en 24 tanks, die elk 500 kg aan paling kunnen bevatten.


Al onze paling is wilde paling, die bij ons op land van herkomst en dikte gesorteerd wordt en in optimale omstandigheden verder leeft. 

Bij palinghandel Schilders kunt u er altijd op rekenen dat de paling van de hoogste kwaliteit is, dat hij vers is, en dat hij ambachtelijk en zorgvuldig gekuist is. We zijn dan ook een favoriete leverancier van restaurants.

Dat we een familiebedrijf zijn, merkt u aan de persoonlijke manier waarop we omgaan met onze klanten en met ons personeel. We hebben ook een sterke band met de regio waarin wij nu al drie generaties onze uitvalsbasis hebben. Zo zijn we leverancier voor het palingfestival van Mariekerke dat al sinds de jaren 70 een jaarlijkse traditie is in de regio. Alle opbrengsten gaan naar sociale verenigingen.

Palinghandel Schilders BVBA, reeds 3 generaties specialist in paling voor horeca, viswinkels, traiteurs, verenigingen, eetfestijnen en ook voor particulieren.

Paling

De paling die we verkopen bij palinghandel Schilders in Mariekerke komt voornamelijk uit Amerika, Canada en Europa. Alle onze paling is wilde paling die met veel zorg door onze experts voor u geselecteerd is.

De paling legt in zijn leven een lange tocht af, die begint op de bodem van de Sargassozee. Door de Golfstroom worden ze vervolgens meegevoerd naar de rivieren, waar ze hun tocht verder zetten. Pas als ze volwassen zijn, keren de palingen weer terug naar de Sargassozee om daar hun eitjes te leggen. Een paling wordt gemiddeld zo’n 33 jaar oud en zo’n 135 cm lang. De oudste paling ooit was 88 jaar. Aan de ringen op de kieuwen van de paling is te zien hoe oud hij is, net als bij de jaarringen in bomen, komt daar elk jaar een ring bij.

Zodra het kouder wordt, stoppen palingen met eten en graven ze zich in. Hoe lang ze zich ingraven hangt af van de temperatuur. Een paling kan makkelijk een paar maanden ingegraven zijn en dit is de reden dat er in de winter in landen als Nederland en Frankrijk nauwelijks paling gevangen wordt, terwijl er dan in Tunesië en Turkije wel nog paling gevangen wordt.

De Canadese en Amerikaanse paling die we bij palinghandel Schilders verkopen wordt per vliegtuig vervoerd. De paling wordt altijd in speciale dozen vervoerd zodat de levende paling nat blijft en zijn slijmlaagje behoudt. De Europese paling wordt per truck vervoerd. Elke truck is voorzien met een paar kleine tanks met water en zuurstof om er voor te zorgen dat de paling levend aankomt.

Bij palinghandel Schilders selecteren we de paling vervolgens op land van herkomst en op dikte. Eens paling bij ons is aangekomen, proberen we deze binnen drie weken te verkopen om een optimale smaak te kunnen garanderen.

Wil je paling bestellen? Klik hier.